• 19.9.2023 Ponuka pre prvákov a druhákov

          • V priestoroch Amerického centra Krajskej knižnice v Žiline uskutoční stretnutie o štipendijnom výmennom programe FLEX – Future Leaders Exchange. V utorok 19. septembra o 17:00 pozývame nielen stredoškolákov, ale aj ich učiteľov a rodičov do Krajskej knižnice v Žiline. Prihlásenie cez registračný formulár.

            Stretnutie bude prebiehať s koordinátorkou programu pre Slovensko, Jankou Figurovou, absolventmi programu FLEX a samozrejme bude priestor pre Vaše otázky. FLEX je ročný štipendijný program pre stredoškolákov, ktorý im umožňuje študovať na americkej strednej škole a bývať v americkej hostiteľskej rodine po dobu jedného školského roka. Program je plne financovaný Ministerstvom zahraničných vecí Spojených štátov a jeho cieľom je zvýšiť vzájomné porozumenie medzi USA a Slovenskom. Program je vhodný pre prvákov a druhákov na strednej škole.

          • 18.9. -19.9.2023 Profesia days

          • Unikátny projekt Profesia days sa v roku 2023 v Žiline uskutočnia v Dome odborov v centre mesta. Celkovo na ploche skoro 1000 m ² tak budete mať možnosť stretnúť tých najlepších zamestnávateľov, ale i načerpať inšpiráciu a nové zručnosti.

          • 12.9.2023 Zbierka školských pomôcok

          • Ďakujeme všetkým študentom, rodičom a pedagógom, ktorí aj tento rok priniesli školské pomôcky. Podarilo sa nám ich vyzbierať naozaj veľa. V utorok 12. 9. 2023 boli odovzdané pracovníkom Diecéznej charity v Žiline a v najbližších dňoch budú distribuované do Centra pre deti a rodiny so sídlom v Bytči a do viacpočetných a sociálne slabších rodín. Ďakujeme.

          • 5.9. 2023 Informačná výchova a fotografovanie

          • Žiaci III. ročníka odboru ISS si pre tohtoročných prvákov pripravili informačnú výchovu v školskej knižnici. Ukázali im nielen priestory knižnice, ale aj porozprávali aké dokumenty tu majú žiaci k dispozícii a ako a kedy si ich môžu požičať. Po krátkom výklade sa prváci presunuli do foto ateliéru, kde ich pani majsterka odfotografovala pre potreby na EduPage. Do fotogalérie bol pridaný nový album 5.9. 2023 Informačná výchova.

          • Začiatok školského roku 2023/2024

          • V pondelok 4. 9. 2023 o 9:00 hod. sa brány našej školy opäť otvoria. Oddýchnutí a v plnej sile sa stretneme na parkovisku pred jedálňou, v prípade nepriaznivého počasia v jedálni školy.

          • 30.6. 2023 Zmudri do škôl

          • Žiakov III.C triedy Ing. Gajdulová zapojila do rozvojového programu Zmúdri do škôl.

            Cieľom bolo obohatenie výučby predmetu ekonomika o inovatívne a interaktívne prvky. Žiaci absolvovali modul - Finančná gramotnosť a ekonómia, ktorý priniesol do vyučovania novú dynamiku.

            Získali sme titul ZMUDRI ŠKOLA za absolvovanie programu Zmudri do škôl v šk. roku 2022/2023.

          • 27.6. 2023 Botanická záhrada - školský výlet

          • Na školský výlet do hlavného mesta Bratislavy sa vybrali žiaci I.A, II.A a II. B triedy v utorok 27.6.2023. Už od rána nám bolo veselo, keď nám sprievodkyňa vo vlaku oznámila, že náš vozeň, kde sme mali zakúpené miestenky, nezaradili. Situáciu bravúrne zvládol vlakvedúci, ktorý nás nechal usadených vo vagóne číslo 7 na miestach s číslami našich miesteniek. Prišla aj druhá skupina žiakov zo stavebnej priemyslovky s miestenkami, a tak ostatných cestujúcich operatívne umiestňoval do iných častí vlaku. Bolo nám veselo a tešili sme sa do botanickej záhrady. Výklad nášho sprievodcu - mladého muža nás uchvátil. Pomedzi odborné latinské názvy všetkých rastlín, ktoré nám ukazoval, pridával svojský humor a všelijaké zaujímavosti. Dychtivo sme ho počúvali, aby nám nič z jeho výkladu neuniklo. Skvosty si môžete pozrieť vo fotogalérii - nový album 27.6. 2023 Botanická záhrada - školský výlet.

          • 23.6.2023 Košice - školský výlet

          • 23.6.2023 sa žiaci I. B. a III. A spolu s triednymi učiteľkami Ľubkou Krištofikovou, Mariannkou Janíčkovou a s pani majsterkou Zuzkou Martinákovou vybrali na koncoročný výlet do Košíc

            S meškaním našich vlakov sme počítali a tak pol hodinové meškanie nášho vlaku do Košíc nemohlo ohroziť návštevu nádhernej botanickej záhrady - botanická záhrada je vedecko-pedagogickým pracoviskom Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Rozlohou 30 hektárov, skleníkmi na ploche 3500 m2 a zbierkovým fondom vyše 4000 druhov, poddruhov a kultivarov rastlín je najväčšou botanickou záhradou na Slovensku. Rastlinné spoločenstvá v areáli botanickej záhrady dopĺňajú vzácne a ohrozené druhy živočíchov, ktoré tu našli svoj domov. Nachádza sa tu najväčšia zbierka kaktusov a cykasov na Slovensku. Veľmi vzácne exempláre rôznych tropických a subtropických rastlín, napríklad unikátne orchidey, ako aj „živé skameneliny“, napríklad wolémia, ginko či sekvojovec.

            Po botanickej záhrade sme sa s MHD presunuli do centra mesta, kde na nás už čakal výstup na Severnú vežu Dómu sv. Alžbety – Žigmundovu vežu. Veža je vysoká 60 m a museli sme zdolať 165 schodov, aby sa nám mohol naskytnúť nádherný výhľad na historické centrum Košíc a jeho okolia. Táto veža je pýcha najvýchodnejšej katolíckej katedrály v Európe. Jej výstavbu celkovo dokončili v roku 1462. Je postavená na štvorcovom pôdoryse v gotickom štýle s troma podlažiami. Po ceste nahor je možné vidieť viacero miestností. V jednej z nich slúžili strážca mesta a liturgický zvonár. Jeden zvonil na poplach pri nebezpečenstve a druhý zvonil, aby zvolal veriacich na omšu dómu. Nový zvon sa nachádza v Severnej veži od roku 1926. Predošlé zvony boli roztavené kvôli vojenským účelom v prvej svetovej vojne.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 23.6.2023 Košice - školský výlet.

          • 22.6.2023 IQ DAYS

          • Vo štvrtok sme si išli otestovať svoje schopnosti a znalosti na jedinečnú výstavu IQ DAYS do Auparku v Žiline.  Ani sme neverili, že sa môžeme tak dobre zabaviť, naučiť niečo nové a overiť si doterajšie vedomosti z fyziky či matematiky. Vyskúšali sme si svoj postreh, rýchle reakcie a silu na vlastnej koži. Zistili sme, že až takých silných chlapcov nemáme a mali by trošku potrénovať. Odskúšali sme aj simulátor videnia. Páčili sa nám fakírové stoličky, optické klamy, hádanky, zaujímavá laserová harfa alebo snáď najobľúbenejší exponát, na ktorom sme sa hrali najdlhšie. Vytvárali sme si odtlačky rúk, hlavy, tela a pútali pozornosť aj ostatných okoloidúcich.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 22.6.2023 IQ DAYS.

          • 21.6. 2023 Školský výlet Lietavský hrad

          • Žiaci I. C. a II. C sa spolu s triednymi učiteľkami vybrali v jeden letný júnový deň na výlet na Lietavský hrad.
            Dejiny Lietavského hradu sa začali písať koncom 13. storočia. Goticko- renesančný hrad slúžil ako obytné, administratívne a vojenské centrum. Vďaka výbornej strategickej polohe nebol nikdy dobytý. Okolo roku 1760 bol však kvôli majetkovým nezhodám o udržiavanie opustený a chátral takmer 250 rokov, kým v roku 1999 nevzniklo Združenie za jeho záchranu.
            Na hrade je expozícia - ukážky nájdených predmetov a vykopávok a veľmi príjemný bufet, v ktorom sme sa ochladili a občerstvili. Po ceste naspäť sme si rozložili ohnisko a opiekli špekáčiky.
            Cestou sme mohli pozorovať krásne rozkvitnuté lúky a nadýchali sme sa vône bazy čiernej, ktorá práve teraz kvitne.
            Tento hrad sa určite oplatí navštíviť. Za dobrého počasia je z neho krásny výhľad na všetky svetové strany.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 21.6. 2023 Školský výlet Lietavský hrad.

          • 14.6. 2023 Bohatý program I.B triedy

          • Žiačky I. B mali dňa 14.6.2023 bohatý program:

            Najskôr sa zúčastnili na vystúpení tanečnej školy MyDance Žilina v Dome odborov, ktorej členovia tento rok získali 19 zlatých, 23 strieborných a 17 bronzových umiestnení z celého Slovenska. Zároveň celý výťažok zo vstupného putoval pre detský domov a náhradným rodinám.

            Po vystúpení nás čakala Burianova veža, kde okrem krásnej vyhliadky sme sa dozvedeli mnoho informácii o tejto veži a historických zvonoch.

            Nakoniec sme sa presunuli do krajskej knižnice, kde sme absolvovali pútavú informačnú prípravu pre 1. ročníky. Dievčatá sa dozvedeli množstvo informácii o fungovaní knižnice a všetkých jej možnostiach. Zároveň si mali možnosť zasúťažiť prostredníctvom Kahoot!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 14.6. 2023 Bohatý program I.B triedy.

          • 13.6. 2023 PEOPLEART

          • Spojená škola Žilina-Bytčica sa pripojila ku komunite ľudí so záľubou v móde, účesoch, vizážistike či fotografii a stala sa partnerom módneho magazínu #PEOPLEART. Magazín je orientovaný na tvorbu slovenských odevných návrhárov a študentov odevného návrhárstva. Postupne predstaví čitateľom prácu vizážistov, štylistov, kaderníkov, modeliek, blogeriek, fotografov a hand made tvorcov.

            Dôležitou časťou magazínu sú práce študentov módneho návrhárstva, kaderníkov-vizážistov, fotografov, ktorí tak získajú možnosť predstaviť svoju prácu. V úvodnom vydaní #PEOPLEART nájdete vyčerpávajúce informácie o našej škole v rubrike „Späť do školy“, v ktorej sme okrem iného predstavili naše odbory zapojené do projektu.

            Ruky k dielu priložia naši študenti odboru kaderník-vizážista a fotograf. A čo je našou úlohou v projekte? Žiačky odboru kaderník-vizážista budú pripravovať modelky na fotografovanie. Atraktívnymi účesmi a dokonalým makeupom modeliek doplnia dizajnérske kúsky študentov odevného návrhárstva. Takto upravené modelky budú na módnych prehliadkach a vo fotoateliéri obletovať žiaci odboru fotograf a zvečňovať krásu módy prostredníctvom objektívov vždy pripravených fotoaparátov.

            Pracovné skúsenosti nadobudnuté v spolupráci s módnym magazínom #PEOPLEART rozšíria obzory našim študentom, znásobia ich túžbu a chuť pôsobiť vo zvolenom študovanom odbore.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 13.6. 2023 PEOPLEART.

          • 9.6. 2023 Svetový deň životného prostredia

          • Pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia si žiačky druhého ročníka zahrali interaktívnu hru "Pozor povodeň". Cieľom hry bolo uvedomiť si ako vplýva sucho, odvodňovanie, výrub lesov na životné prostredie. 

            Žiačky sa zahrali na starostky, obecné zastupiteľstvo a svojimi rozhodnutiami mohli investovať 20 mil. € na ochranu svojej obce pred hrozbou povodne. Každej skupine sa darilo odlišne. Niektoré ich rozhodnutia neboli veľmi šťastné, niektoré naopak veľmi prospešné.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 9.6. 2023 Svetový deň životného prostredia.

          • 8.6. 2023 Bowling turnaj

          • Dňa 8.6. 2023 sa pani učiteľky Ing. Mariana Gajdulová a PhDr. Ľubomíra Ilovská zúčastnili 1. ročníka regionálneho kola bowlingového turnaja – Banská Bystrica, Trenčín a Žilina organizovaného Odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Športové popoludnie prinieslo množstvo zážitkov a výmenu cenných skúseností v spoločnosti stredoškolských pedagógov a reprezentáciu našej školy.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 8.6. 2023 Bowling turnaj.

          • 8.6. 2023 Aurelium

          • Žiaci I.C a II.C zavítali vo štvrtok 8.6.2023 do zážitkového centra Aurélium v Bratislave. Jeho cieľom je popularizovať vedu zábavnou formou. Videli laserovú show, zažili originálny pohľad na fotografovanie 3D objektov, skúsili loptičku vznášajúcu sa v prúde vzduchu, riešili hlavolamy, spoznali Teslov svet či Archimedovu skrutku. Páčili sa aj exponáty určené na testovanie postrehu, či odhlučnená komora s hudobnými nástrojmi. "Škola hrou" sa tak pre nich stala školou života.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 8.6. 2023 Aurelium.

          • 7.6. 2023 Protidrogová prevencia

          • V stredu 7.6.2023 absolvovali triedy I.A, I.B a I.C základnú protidrogovú prevenciu. Jej cieľom je prostredníctvom prednášky Pravda o drogách poznať fakty, aby sa žiaci sami mohli rozhodnúť pre život bez nich. A čo na to žiaci?
            "Bolo to zaujímavé a náučné, dozvedela som sa veľa nových vecí, ktoré som nevedela, a celkovo to hodnotím kladne."
            "Bolo to úžasné, malo to dosť ponaučenia a som rada, že sme mohli niečo také mať."
            Ďakujeme tímu občianskeho združenia Slovensko bez drog za ich profesionálnu prácu.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 7.6. 2023 Protidrogová prevencia.

          • 26.05. 2023 Stážisti z Litvínova

          • V máji 2023 navštívili našu školu stážisti z Litvínova - žiaci druhého ročníka odbor kaderník pod vedením majstrov odbornej výchovy. Žiaci sa zúčastnili odborných webinárov, navzájom si vymieňali svoje skúsenosti a zručnosti v danom odbore. Zúčastnili sa školenia z firmy  Matrix na tému BALAYAGE. Počas návštevy na škole sa stážistom venovali v odbore kaderník pani MOV Válková a p. Trnovcová.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 26.05. 2023 Litvínov.

          • 24.5. 2023 Knihárska dielňa - Tajomstvo knihy

          • Knihárska dielňa Lidy Mlichovej V Žiline je jediná dielňa svojho druhu na Slovensku s dlhou rodinnou tradíciou. Založil ju jej otec výtvarník Ján Vrtílek. Knihy z dielne získali mnohé ocenenia na slovenských i medzinárodných súťažiach.

            Žiaci II.A triedy mali možnosť zúčastniť sa exkluzívnej prehliadky tejto knihárskej dielne a spoznať staré tradície a tajomstvá ručnej knihárskej výroby. Pútavé rozprávanie p. Mlichovej žiakov prenieslo do inej dimenzie a vzbudilo záujem o jej pracovné pomôcky, materiály i rôzne zariadenia na spracovanie knižnej väzby a dosiek. Zanietenosť a nadšenie pani Lidy, jej láskavé rozprávanie o tejto práci nás všetkých očarilo, odchádzali sme plní dojmov a zobrali sme si aj kúsok jej pokoja a pokory v duši. Neopakovateľné stretnutie zažijú aj žiaci I.A triedy o týždeň.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 24.5. 2023 Knihárska dielňa.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 1.6. 2023 Knihárska dielňa - žiaci I.A.