• 26.9. 2023 Európsky deň jazykov

          • Dňa 26. 9. sme si na hodinách nemeckého jazyka pripomenuli Európsky deň jazykov. Do aktivít boli zapojené triedy III. B, II. N, II. A a IV. A.
            Rozprávali sme si o jazykoch, ich rozdelení do jazykových rodín, o podobnosti niektorých slov v NJ a AJ a o tom, ako znejú niektoré nemecké slova v rôznych dialektoch. Skúsili sme prečítať najdlhšie slová a niektoré jazykolamy. Žiaci sa zapojili do jazykového kvízu a vyrábali záložky so slovami, ktoré mali preložiť do rôznych jazykov.
            Prví traja riešitelia kvízu boli odmenení. Gratulujeme!

            1. Lenka Mihalčatinová - II. N- 20 bodov
            2. Samuel Chládecký- IV. A- 19, 5 b
            3. Karin Brezániová - II. N - 19 b

            4. Andrej Jandzík- II. A, Pavol Piala- IV. A, Lucia Salajová - III. B, Kristína Kotyrová- II. N - 18 bodov

             

            Dňa 29.9. 2023 sa v rámci akcie Európsky deň jazykov, žiaci IV.A a II.N zúčastnili prednášky o Londýne v Britskom centre v Krajskej knižnici Žilina. Prednáška bola veľkým obohatením pre našich maturantov, najmä z pohľadu nových informácií o Londýne a taktiež rôznych zaujímavostí, ktoré sa mohli dozvedieť. Žiaci mali tiež možnosť zapojiť sa do prednášky interaktívnym spôsobom, a to nasnímaním QR kódu a následným zapojením sa do prednášky, či už vyjadrením svojho názoru, alebo súťaživou formou. Dozvedeli sme sa tiež  kde sa nachádzajú korunovačné klenoty, ako sa volá preukaz na mestskú dopravu, či kde nájdeme múzeum Harry Pottera. Ďakujeme!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 26.9. 2023 Európsky deň jazykov.

          • 21.9.2023 Biela pastelka

          • Dňa 22. 9. sa naša škola opäť zapojila do projektu Biela pastelka. Dobrovoľnícky tím tento rok tvorili žiačky Kristína Kotyrová a Natália Nagyová z triedy II.N. Touto cestou sa chceme poďakovať všetkým žiakom, pedagógom a zamestnancom školy, ktorí prispeli svojou troškou a uľahčili tak život nevidiacim a slabozrakým ľuďom na Slovensku. Ďakujeme.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 221.9.2023 Biela pastelka.

          • 21.9.2023 Žilinský deň zdravia

          • Na Mariánskom námestí včera dňa 21.9. 2023 sa žiaci 3.B v sprievode p.u. PhDr. Ľubomíry Ilovskej a p.u. Mgr. Gitky Kmetíkovej zúčastnili podujatia zameraného na zdravie človeka s názvom Žilinský deň zdravia. Táto odborná akcia obohatila všetkých účastníkov programu novými informáciami, ktoré určite prispejú k ochrane zdravia človeka.

          • 21.9.2023 Trestnoprávna zodpovednosť mládeže

          • Žiaci prvých ročníkov absolvovali 21.9.2023 základnú prevenciu s názvom Trestnoprávna zodpovednosť mládeže. Jej cieľom bolo objasniť rozdiel medzi priestupkom a trestným činom a informovať aj o ich dôsledkoch v tak často problémových oblastiach ako ohováranie, krádež, kyberšikana či závislosti. Ďakujeme policajným preventistkám za ich prácu a veríme, že pre žiakov boli informácie užitočné.

          • 19.9.2023 Ponuka pre prvákov a druhákov

          • V priestoroch Amerického centra Krajskej knižnice v Žiline uskutoční stretnutie o štipendijnom výmennom programe FLEX – Future Leaders Exchange. V utorok 19. septembra o 17:00 pozývame nielen stredoškolákov, ale aj ich učiteľov a rodičov do Krajskej knižnice v Žiline. Prihlásenie cez registračný formulár.

            Stretnutie bude prebiehať s koordinátorkou programu pre Slovensko, Jankou Figurovou, absolventmi programu FLEX a samozrejme bude priestor pre Vaše otázky. FLEX je ročný štipendijný program pre stredoškolákov, ktorý im umožňuje študovať na americkej strednej škole a bývať v americkej hostiteľskej rodine po dobu jedného školského roka. Program je plne financovaný Ministerstvom zahraničných vecí Spojených štátov a jeho cieľom je zvýšiť vzájomné porozumenie medzi USA a Slovenskom. Program je vhodný pre prvákov a druhákov na strednej škole.

          • 18.9. -19.9.2023 Profesia days

          • Unikátny projekt Profesia days sa v roku 2023 v Žiline uskutočnia v Dome odborov v centre mesta. Celkovo na ploche skoro 1000 m ² tak budete mať možnosť stretnúť tých najlepších zamestnávateľov, ale i načerpať inšpiráciu a nové zručnosti.

          • 12.9.2023 Zbierka školských pomôcok

          • Ďakujeme všetkým študentom, rodičom a pedagógom, ktorí aj tento rok priniesli školské pomôcky. Podarilo sa nám ich vyzbierať naozaj veľa. V utorok 12. 9. 2023 boli odovzdané pracovníkom Diecéznej charity v Žiline a v najbližších dňoch budú distribuované do Centra pre deti a rodiny so sídlom v Bytči a do viacpočetných a sociálne slabších rodín. Ďakujeme.

          • 5.9. 2023 Informačná výchova a fotografovanie

          • Žiaci III. ročníka odboru ISS si pre tohtoročných prvákov pripravili informačnú výchovu v školskej knižnici. Ukázali im nielen priestory knižnice, ale aj porozprávali aké dokumenty tu majú žiaci k dispozícii a ako a kedy si ich môžu požičať. Po krátkom výklade sa prváci presunuli do foto ateliéru, kde ich pani majsterka odfotografovala pre potreby na EduPage. Do fotogalérie bol pridaný nový album 5.9. 2023 Informačná výchova.