• 5.12. 2023 Naši študenti ohúrili televíziu JOJ

          • Dňa 5.12. 2023 sa triedy III.A, IV.A (informačné systémy a služby), I.N a II.N (vlasová kozmetika) zúčastnili exkurzie v TV JOJ, kde boli prítomní pri natáčaní zábavného programu Inkognito. Cieľom exkurzie bolo spoznávanie procesu a miesta nahrávania relácie „poza kameru“.

            Hlavnou úlohou bolo tvoriť zvukovú kulisu nahrávania – zabávať sa, tlieskať a smiať sa. Čo bolo pre našich žiakov prirodzené, ale ku koncu aj náročné, pretože nahrávanie pozostávalo z troch epizód cca 5 hodín. Túto úlohu zvládli na výbornú.

            Atmosféra bola vynikajúca, žiaci si natáčanie užili a zabavili sa spolu s účinkujúcimi, moderátorom a štábom.

            Žiakom sa páčilo, že mali možnosť vidieť všetko a teda nie len to, čo bude odvysielané na televíznych obrazovkách.

            Na konci dňa naši študenti odchádzali s novou skúsenosťou, príjemne stráveným časom a dobrou náladou. Získali tak nové skúsenosti i nový pohľad na nahrávanie relácií v rámci mediálnej komunikácie.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 5.12. 2023 Naši študenti ohúrili televíziu JOJ.

          • 5.12. 2023 Protidrogové prednášky

          • Žiaci troch tried prvého ročníka absolvovali dňa 5.12.2023 prednášky Pravda o drogách s lektorom z občianskeho združenia Slovensko bez drog. Z vyjadrení žiakov:„ A mrzí ma to, že ľudia závislí na drogách nevedia byť bez nich šťastní, že sa možno nevedia tešiť z maličkostí ako my.“„ Bolo to zaujímavé, zistili sme, aký majú drogy dopad na ľudský organizmus. Celé to hodnotím pozitívne. Odporúčam aj naďalej takéto prednášky.“„ Bolo tam veľa zaujímavých vecí, ktoré som nevedel. Zistil som, čo niektoré drogy robia s našou mysľou a ako mám ísť za svojím úspechom.“

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 5.12. 2023 Protidrogové prednášky.

          • 1.12. 2023 Červené stužky

          • 17.ročník  kampane Červené stužky – 2023

            Červené stužky sú symbolom a názvom celoslovenskej kampane boja proti AIDS, ktorú pod záštitou Kancelárie WHO na Slovensku a s podporou mesta Žiliny každoročne organizuje Gymnázium sv. Františka z Assisi v Žiline. V tomto roku prebehol už 17. ročník, naša škola sa zapája pravidelne každoročne organizovaním niekoľkých aktivít:

            • Školská výtvarná súťaž LOGO

            Zapojili sa triedy I.A a II.A, kritériami pri hodnotení boli originalita, zvolená technika a výpovedná hodnota. V školskom kole súťažilo 32 prác, I. miesto získala Adriana Lopušanová, druhé Miroslava Rybáriková a tretie Vanessa Baranová. Aktivitu zorganizovala Mgr. Jamborová, práce vystavila na nástenku a odoslala do Celoslovenskej súťaže na GSF Žilina..

            • Tvorba a nosenie stužiek

            Aktivitu so žiakmi II.A zorganizovala Mgr. Jamborová a dňa 27.11. stužky dostali žiaci školy. Žiaci II.A pripravovali vlastnú prezentáciu, pracovali v tímoch, zvolili si vedúcich, ktorí koordinovali prácu celej skupiny. Ich cieľom bolo vyhľadať, triediť, spracovať informácie o HIV/AIDS a blízkej téme obchodovania, ktoré potom prezentovali v jednotlivých triedach školy. Pripravili plagáty, z ktorých následne zhotovili nástenku nielen s plagátom kampane ale aj s výtvarnými prácami. V piatok 1.12.2023 sa žiaci II.A triedy zúčastnili celoslovenského stretnutia na mestskom úrade, tu prebehlo aj vyhodnotenie celoslovenskej výtvarnej súťaže.

            • Vyučovaciu hodinu realizovala Mgr. Urbanová v triede IV.A dňa 20.11.2023, premietla video o HIV a následne prebehla diskusia so žiakmi.
            • Žiaci školy odohrali zápasy vo vybíjanej. Družstvá vynaložili veľké úsilie a snahu vyhrať. Nad regulérnosťou zápasov dohliadala Mgr. Pastorková.
            • Ing. Havlíková premietala DVD Príbehy anjelov v triedach I.A a I.B dňa 21.11.2023.
            • Správa o školských aktivitách bola odoslaná nielen organizátorovi kampane, ale aj na webovú stránku školy a tiež na sociálne siete.

            Ďakujem zúčastneným kolegom i žiakom za uvedené aktivity a prezentáciu kampane.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 1.12. 2023 Červené stužky.

          • 29.11. 2023 Olympiáda v cudzom jazyku

          • Dňa 29. 11 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v nemeckom a anglickom jazyku.

            Výsledky - NEJ:

            1. miesto: Šimon Cisarik IV. A

            2. miesto: Timea Koleňáková III. B

            3. miesto: Bianka Pekarová II. B

             

            . Z celkového počtu 18 žiakov sa na prvých troch priečkach Olympiády v anglicokm jazyku umiestnili :

            1. miesto: Barbora Hodasová IV. A

            2. miesto: Matej Majerík III. A

            3. miesto: Simon Šedo I. A

            Výhercom gratulujeme, prvý postupuje do okresného kola. Želáme veľa úspechov na okresnom kole olympiády.

            Ďakujeme všetkým za účasť.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 29.11. 2023 Olympiáda v cudzom jazyku.

          • 30.11. 2023 Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Veľmi veľa lásky sa zmestí do krabice od topánok. Presvedčili sme sa o tom aj tento rok na našej škole. Spoločnými silami sa nám podarilo vyskladať krásnych 40 vianočných darčekov pre našich starkých. Všetky balíčky boli odovzdané do Centra sociálnych služieb pre seniorov – Letokruhy na Vlčincoch.

            Veľká vďaka patrí všetkým žiakom, rodičom, učiteľom a majstrom odbornej výchovy, ktorí sa do zbierky zapojili. Možno práve ten Váš darček urobí radosť niekomu, kto ho ani nečaká.

            Prajeme  Vám pokojný advent a príjemné prežitie vianočných sviatkov.

          • 23.11. 2023 Exkurzia

          • Mrazivý, no slnečný štvrtok 23.11. žiaci našej školy absolvovali exkurziu, ktorej prvou zastávkou bolo Múzeum holokaustu v Seredi. Tu si najskôr pozreli film o pani Editke, preživšej hrôzy tábora Osvienčim a následne lektor objasňoval historické súvislosti vedúce k vyvražďovaniu židovského obyvateľstva. Táto časť nemala len poznávací charakter, najdôležitejšie bolo uvedomiť si, že v budúcnosti musia zabrániť podobnému správaniu človeka proti človeku. Popoludní sme sa presunuli do Atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, kde sa žiaci oboznámili s druhmi energií, ich výrobou a využitím. Zábavnou časťou boli fyzikálne pokusy a na záver sme absolvovali prehliadku areálu elektrárne. Cesta domov potom ubiehala už rýchlo, sme šťastní a spokojní.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 23.11. 2023 Exkurzia.

          • 21.11. 2023 READYCON

          • Naši študenti III. A a IV. A sa mali možnosť 21.11.2023 zúčastniť najväčšej online konferencii o budúcnosti trhu práce READYCON. Konferencia trvala dve vyučovacie hodiny. Študenti tretieho ročníka sa zúčastnili odbornej relácie na tému  Trendy v médiách, marketingu a manažmente. Maturantom boli prezentované zaujímavosti o kľúčových trendoch a zaujímavých firmách v odbornej relácii na tému Trendy vo financiách.

            Veríme, že aj táto aktivita pomohla našim študentom v príprave na budúci svet práce.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 21.11. 2023 READYCON.

          • 21.11. 2023 Šachový turnaj

          • Medzigeneračný šachový turnaj sa uskutočnil 21.11.2023 v priestoroch VUC a našu školu reprezentovali Lukáš Berzák a Filip Ďurčanský z II. A. Umiestnenie na prvých troch miestach síce nezískali, ale za reprezentáciu im ďakujeme. Do fotogalérie bol pridaný nový album 21.11. 2023 Šachový turnaj.

          • 14.11. 2023 Odborná exkurzia Martin

          • Dňa 14. novembra 2023 sme mali príležitosť zúčastniť sa zaujímavej exkurzie do dvoch významných kultúrnych inštitúcií na Slovensku. Navštívili sme Konzervačné a digitalizačné centrum v meste Vrútky a následne sme sa presunuli do Slovenskej národnej knižnice
            v Martine.

            Konzervačné a digitalizačné centrum Vrútky

            Prvou zastávkou na našej ceste bola návšteva Konzervačného a digitalizačného centra vo Vrútkach. Už pri vstupe sme boli fascinovaní modernými technológiami, ktoré centrum využíva na zachovávanie a digitalizáciu kultúrneho dedičstva. Prehliadka nám umožnila spoznať inovatívne postupy pri konzervácii historických artefaktov a dokumentov. Bolo nesmierne zaujímavé sledovať ako sa pracovníci starajú o pamiatky minulosti
            s pomocou pokročilých technologických nástrojov.

            Slovenská národná knižnica v Martine

            Po návšteve Vrútok sme sa presunuli do Martina, kde sme mali príležitosť bližšie spoznať Slovenskú národnú knižnicu. Toto miesto nám poskytlo pohľad na historické a súčasné hodnoty slovenskej kultúry. Prehliadka nám umožnila na vlastné oči vidieť bohatstvo zbierok kníh, periodík a dokumentov, ktoré knižnica spravuje. Boli sme obohatení o poznatky o histórii knižnice a jej úlohe v uchovávaní a šírení kultúrneho dedičstva.

            Celá exkurzia nám poskytla jedinečný náhľad do sveta literatúry a konzervácie. Bolo zaujímavé vidieť spojenie medzi tradičným a moderným prístupom k uchovávaniu knižného dedičstva. Chceli by sme poďakovať organizátorom za túto príležitosť a tešíme sa na ďalšie podobné zážitky.

            Autori: Šimon Cisárik, Pavol Piala

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 14.11. 2023 Odborná exkurzia Martin.

          • 10.11. 2023 BODY ART 2023 A ZLATÉ NOŽNICE 2023

          • Na Majstrovstvách SR  školu reprezentovali za odbor kozmetik Viktória Madajová z I.B triedy v kategórii „Kreatívny make-up“ a za odbor kaderník Natália Sopóciová z III.C triedy v kategórii „Zapletanie copíkov“, ktorá získala 1. miesto.

            Súťaže Zlaté nožnice 2023 sa zúčastnila Lenka Mihalčatinová z II.N triedy v kategórii „Barbie – vizáž“.

            Žiačkam ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 10.11. 2023 BODY ART 2023 A ZLATÉ NOŽNICE 2023.

          • KlímaTyzuj sa

          • Študenti našej školy sa zapojili do projektu  s názvom klímaTYzuj sa, ktorého cieľom „je  uvedomiť si, že zmena klímy je tu a teraz. Každý deň ju ovplyvňujeme a ona ovplyvňuje nás – odkedy vstaneme z postele, až kým nejdeme spať. Brnká na naše emócie a volá nás do akcie!“

            Projekt spočíva vo výzvach, ktoré sa budú postupne odkrývať vždy v prvý deň v mesiaci, od septembra 2023 do júna 2024. Do výziev sa budú zapájať postupne všetky triedy našej školy.

            Všetky informácie o priebehu projektu nájdete na odkaze.

          • 8.11. 2023 Domáce násilie - prednáška

          • Téme domáceho násilia bola venovaná prednáška, ktorá sa konala v stredu 8.11.2023 pre triedy nadstavbového štúdia I.N a II.N. Žiaci sa oboznámili so znakmi ako aj formami násilia - fyzickým, psychickým, sociálnym, ekonomickým i sexuálnym. Najzaujímavejšie však boli konkrétne prípady a reálne situácie zo života obetí. Veríme, že tento typ osvety bude pre budúci život žiakov prínosom.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 8.11. 2023 Domáce násilie - prednáška.

          • 3.11. 2023 Anna Karenina

          • Mestské divadlo Žilina dňa 3.11. 2023 uviedlo predstavenie Anna Karenina. Zúčastnili sa ho aj naši študenti I.A a I.B. ročníka.  Išlo o intímne a originálne spracovanie jedného z najznámejších románov L. N. Tolstého v podaní Barbory Švidraňovej (Anna) a Adam Hericha (Vronski). Režíroval ho popredný nemecký dramatik Armin Petras. Pribeh nás sprevádzal tragickým kolotočom vzťahov rútiaci sa za hľadaním lásky a životného šťastia. Predstavenie malo pozitívne ohlasy aj u našich študentov. Dej sa odohrával v súčasnej dobe. Dominoval v ňom moderný slovenský jazyk a slangové slová našej mládeže. Vďaka tomu sa študenti lepšie vcítili do kože hlavných postáv. Ďakujeme Mestskému divadlu Žilina za príjemný kultúrny zážitok.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 3.11. 2023 Anna Karenina.

          • 3.11. 2023 Angličtina v praxi

          • Túžbu našich žiakov opätovne neformálne komunikovať v anglickom jazyku naplnil lektor anglického jazyka Mike Morbey v piatok na hodinách II. A, III. A, II.N a IV. A triedy. Dodržal prísľub z apríla 2023 a tento raz si na pomoc priviedol aj svoju manželku - učiteľku anglického a francúzskeho jazyka.

            Žiaci II.A triedy mali možnosť komunikovať priamo v praxi - v školskej knižnici. Hľadali a ukazovali lektorovi literatúru na základe jeho požiadaviek, vysvetľovali ako to v knižnici funguje. Hodina ubehla v príjemnej a veselej pracovnej atmosfére, žiaci získali a doplnili si slovnú zásobu pri poskytovaní knižnično-informačných služieb. Štvrtáci živo diskutovali s Mikom a pýtali sa na všetko čo ich zaujímalo - o živote v Anglicku, Londýne. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutie. Do fotogalérie bol pridaný nový album 3.11. 2023 Angličtina v praxi.

          • 27.10. 2023 Halloween

          • Dňa 27.11.2023 sa na našej škole uskutočnil Halloween. Zúčastnilo sa na ňom vyše 20 strašidiel, ktoré nám ukázali ako vedia strašiť či tancovať v diskotékovom rytme. Porota a žiaci vybrali najzaujímavejšie a najkreatívnejšie strašidlá, ktoré mali možnosť vyhrať rôzne zaujímavé ceny.  Ďakujeme!

            A kto vyhral?

            1.miesto : Jakub Vavrík II.A

            2.miesto : Miroslava Rybáriková

            3. miesto: Adrián Valica III.A

            žiacka cena : Alex Kudla III.A

            cena za kreativitu : Viktória Jančigová III.A

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 27.10. 2023 Halloween.

          • 25.10. 2023 CEWE Photo Award

          • Žiaci odboru fotograf sa zapojili do celosvetovej súťaže CEWE Photo Award vďaka finančnej podpore z grantového programu Žilinského samosprávneho kraja TALENTOVANÁ MLÁDEŽ v projekte školy Srdcom fotografi.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 25.10. 2023 CEWE Photo Award.

          • 24.10. 2023 Literárna exkurzia Martin

          • Dňa 24.10.2023 žiaci IV.A a II.N triedy absolvovali literárnu exkurziu v Martine. Na úvod viedli  naše kroky do budovy Matice slovenskej,  v ktorej priestoroch sme si vypočuli odbornú prednášku o histórii tejto inštitúcie, jej hlavných predstaviteľoch a jej úlohách v procese národného obrodenia. Odtiaľ sme sa presunuli cez historické centrum mesta na Národný cintorín, ktorý je miestom odpočinku mnohých významných osobností slovenského kultúrneho a literárneho života. Z úst lektorky sme si vypočuli zaujímavý výklad o ľuďoch, ktorí zanechali výraznú stopu v slovenských dejinách. Veríme, že po  príjemne strávenom slnečnom dopoludní si naši študenti odniesli množstvo užitočných informácií, ktoré budú môcť využiť aj na maturitnej skúške.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 24.10. 2023 Literárna exkurzia Martin.