• 13.10. 2023 Litvínov

          • V októbri v termíne od 2.10. – 13.10. 2023 navštívili našu školu stážisti z Litvínova v rámci projektu ERAZMUS. V Spojenej škole absolvovali odborný výcvik v kaderníctve, kde si navzájom vymieňali svoje skúsenosti a preukazovali zručnosti v danom odbore. Zúčastnili sa školenia na tému líčenie, ktoré viedla pani Filkorová. Počas pobytu sa stážisti učili základom líčenia.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 13.10. 2023 Litvínov.

          • 6.10. 2023 NBS Bratislava

          • Dňa 6.10.2023 mali žiaci III. A a IV. A odbornú exkurziu v NBS v Bratislave.

             Žiaci najskôr absolvovali stálu expozíciu „Od koruny k euru“, kde sa dozvedeli akými krokmi sme museli prejsť a aké podmienky splniť, kým sme prijali euro. Videli z čoho sa vyrábajú peniaze. Dozvedeli sa podrobné informácie o overovaní pravosti bankoviek a mincí, mali možnosť vyskúšať si tradičný spôsob razenia mincí a odniesť si tak vlastnoručne vyrazenú mincu s logom Národnej banky Slovenska. V priestoroch expozície bol na stene umiestnený CENTOMETER, kde sa mali možnosť žiaci odmerať, akú majú výšku v centoch. 

            Exkurzia ďalej pokračovala v konferenčnej sále, do ktorej sme sa presunuli na odbornú prednášku, ktorá bola zameraná na úlohy NBS (Národnej banky Slovenska), ECB (Európskej centrálnej banky) a infláciu. Žiaci sa okrem faktov dozvedeli aj mnoho zaujímavosti napr. akým spôsobom sú chránené rôzne bankomaty u nás i v zahraničí pred lúpežami.

             Šesť najaktívnejších žiakov malo možnosť ísť sa pozrieť do chránenej zóny NBS a vyviesť sa výťahom na 30. poschodie budovy, kde si mohli vychutnať krásny výhľad na Bratislavu.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 6.10. 2023 NBS Bratislava.

          • 6.10. 2023 Fotoforum

          • Dňa 6.10. 2023 sme so žiakmi prvého a tretieho ročníka odbor fotograf navštívili 55. Medzinárodný salón umeleckej fotografie v Liptovskom múzeu v Ružomberku. Fotoforum od začiatku pôsobí ako fórum domácich a zahraničných fotografov. Myšlienkou a vysokou umeleckou náročnosťou vystavených prác slúži k rozvoju fotografie. Do fotogalérie bol pridaný nový album 6.10. 2023 Fotoforum.

          • 4.10. 2023 Čadca

          • Krásnu slnečnú stredu 4.10.2023 sa žiačky II.N triedy vybrali na exkurziu do Čadce. Ich cieľom bolo najskôr Kysucké múzeum, kde si prezreli aktuálne výstavy - ZEM - miesto pre život - Nespútané živly, Metamety, Odvrátená tvár režimu i Dejiny Čadce a okolia. Potom sa presunuli do výrobného družstva Okrasa, kde sa oboznámili s tradičnou výrobou sklenených vianočných ozdôb. Zistili, že je to práca krásna, ale namáhavá, lebo každý kus sa vyrába ručne a je teda jedinečným originálom. Bonusom na záver bola možnosť ozdoby si aj zakúpiť.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 4.10. 2023 Čadca.

          • 29.9. 2023 Účelové cvičenie

          • V piatok 29. septembra sa žiaci našej školy spolu so svojimi učiteľmi a MOV zúčastnili účelového cvičenia. Cvičenie je osobitnou formou vyučovania učiva ochrany človeka a zdravia. Účelové cvičenie ntegruje spôsobilosti žiakov získané v povinných učebných predmetoch, hlavne telesnej a športovej výchovy, rozširujú a upevňujú ich. Spoločne sme strávili v parku Budatínskeho zámku príjemný slnečný deň.

            V dňoch 27.a 28.9. žiaci absolvovali KOŽAZ - prednášku členov Dobrovoľného hasičského zboru v Lietavskej Lúčke, ukážku výcviku psa predviedol p. Majtinek a v telocvični školy si vyskúšali žiaci streľbu.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 29.9. 2023 Účelové cvičenie.

          • 28.9.2023 Roadshow - Kam na vysokú 2023

          • Dňa 28. 9. 2023 navštívili naši maturanti jeden z najväčších veľtrhov vysokých škôl Roadshow – Kam na vysokú 2023, ktorý sa každoročne koná v priestoroch Hotela Slovakia v Žiline. Na podujatí bolo zastúpených vyše 30 slovenských a českých fakúlt vybraných univerzít a VŠ. Žiaci mali tak príležitosť dozvedieť všetky dôležité informácie o prijímacích pohovoroch a o štúdiu na jednotlivých školách. Informácie o možnosti štúdia v zahraničí poskytovala agentúra Cambrige study. Do fotogalérie bol pridaný nový album 28.9.2023 Roadshow.

          • 26.9. 2023 Európsky deň jazykov

          • Dňa 26. 9. sme si na hodinách nemeckého jazyka pripomenuli Európsky deň jazykov. Do aktivít boli zapojené triedy III. B, II. N, II. A a IV. A.
            Rozprávali sme si o jazykoch, ich rozdelení do jazykových rodín, o podobnosti niektorých slov v NJ a AJ a o tom, ako znejú niektoré nemecké slova v rôznych dialektoch. Skúsili sme prečítať najdlhšie slová a niektoré jazykolamy. Žiaci sa zapojili do jazykového kvízu a vyrábali záložky so slovami, ktoré mali preložiť do rôznych jazykov.
            Prví traja riešitelia kvízu boli odmenení. Gratulujeme!

            1. Lenka Mihalčatinová - II. N- 20 bodov
            2. Samuel Chládecký- IV. A- 19, 5 b
            3. Karin Brezániová - II. N - 19 b

            4. Andrej Jandzík- II. A, Pavol Piala- IV. A, Lucia Salajová - III. B, Kristína Kotyrová- II. N - 18 bodov

             

            Dňa 29.9. 2023 sa v rámci akcie Európsky deň jazykov, žiaci IV.A a II.N zúčastnili prednášky o Londýne v Britskom centre v Krajskej knižnici Žilina. Prednáška bola veľkým obohatením pre našich maturantov, najmä z pohľadu nových informácií o Londýne a taktiež rôznych zaujímavostí, ktoré sa mohli dozvedieť. Žiaci mali tiež možnosť zapojiť sa do prednášky interaktívnym spôsobom, a to nasnímaním QR kódu a následným zapojením sa do prednášky, či už vyjadrením svojho názoru, alebo súťaživou formou. Dozvedeli sme sa tiež  kde sa nachádzajú korunovačné klenoty, ako sa volá preukaz na mestskú dopravu, či kde nájdeme múzeum Harry Pottera. Ďakujeme!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 26.9. 2023 Európsky deň jazykov.

          • 21.9.2023 Biela pastelka

          • Dňa 22. 9. sa naša škola opäť zapojila do projektu Biela pastelka. Dobrovoľnícky tím tento rok tvorili žiačky Kristína Kotyrová a Natália Nagyová z triedy II.N. Touto cestou sa chceme poďakovať všetkým žiakom, pedagógom a zamestnancom školy, ktorí prispeli svojou troškou a uľahčili tak život nevidiacim a slabozrakým ľuďom na Slovensku. Ďakujeme.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 221.9.2023 Biela pastelka.

          • 21.9.2023 Žilinský deň zdravia

          • Na Mariánskom námestí včera dňa 21.9. 2023 sa žiaci 3.B v sprievode p.u. PhDr. Ľubomíry Ilovskej a p.u. Mgr. Gitky Kmetíkovej zúčastnili podujatia zameraného na zdravie človeka s názvom Žilinský deň zdravia. Táto odborná akcia obohatila všetkých účastníkov programu novými informáciami, ktoré určite prispejú k ochrane zdravia človeka.

          • 21.9.2023 Trestnoprávna zodpovednosť mládeže

          • Žiaci prvých ročníkov absolvovali 21.9.2023 základnú prevenciu s názvom Trestnoprávna zodpovednosť mládeže. Jej cieľom bolo objasniť rozdiel medzi priestupkom a trestným činom a informovať aj o ich dôsledkoch v tak často problémových oblastiach ako ohováranie, krádež, kyberšikana či závislosti. Ďakujeme policajným preventistkám za ich prácu a veríme, že pre žiakov boli informácie užitočné.

          • 19.9.2023 Ponuka pre prvákov a druhákov

          • V priestoroch Amerického centra Krajskej knižnice v Žiline uskutoční stretnutie o štipendijnom výmennom programe FLEX – Future Leaders Exchange. V utorok 19. septembra o 17:00 pozývame nielen stredoškolákov, ale aj ich učiteľov a rodičov do Krajskej knižnice v Žiline. Prihlásenie cez registračný formulár.

            Stretnutie bude prebiehať s koordinátorkou programu pre Slovensko, Jankou Figurovou, absolventmi programu FLEX a samozrejme bude priestor pre Vaše otázky. FLEX je ročný štipendijný program pre stredoškolákov, ktorý im umožňuje študovať na americkej strednej škole a bývať v americkej hostiteľskej rodine po dobu jedného školského roka. Program je plne financovaný Ministerstvom zahraničných vecí Spojených štátov a jeho cieľom je zvýšiť vzájomné porozumenie medzi USA a Slovenskom. Program je vhodný pre prvákov a druhákov na strednej škole.

          • 18.9. -19.9.2023 Profesia days

          • Unikátny projekt Profesia days sa v roku 2023 v Žiline uskutočnia v Dome odborov v centre mesta. Celkovo na ploche skoro 1000 m ² tak budete mať možnosť stretnúť tých najlepších zamestnávateľov, ale i načerpať inšpiráciu a nové zručnosti.

          • 12.9.2023 Zbierka školských pomôcok

          • Ďakujeme všetkým študentom, rodičom a pedagógom, ktorí aj tento rok priniesli školské pomôcky. Podarilo sa nám ich vyzbierať naozaj veľa. V utorok 12. 9. 2023 boli odovzdané pracovníkom Diecéznej charity v Žiline a v najbližších dňoch budú distribuované do Centra pre deti a rodiny so sídlom v Bytči a do viacpočetných a sociálne slabších rodín. Ďakujeme.

          • 5.9. 2023 Informačná výchova a fotografovanie

          • Žiaci III. ročníka odboru ISS si pre tohtoročných prvákov pripravili informačnú výchovu v školskej knižnici. Ukázali im nielen priestory knižnice, ale aj porozprávali aké dokumenty tu majú žiaci k dispozícii a ako a kedy si ich môžu požičať. Po krátkom výklade sa prváci presunuli do foto ateliéru, kde ich pani majsterka odfotografovala pre potreby na EduPage. Do fotogalérie bol pridaný nový album 5.9. 2023 Informačná výchova.

          • Začiatok školského roku 2023/2024

          • V pondelok 4. 9. 2023 o 9:00 hod. sa brány našej školy opäť otvoria. Oddýchnutí a v plnej sile sa stretneme na parkovisku pred jedálňou, v prípade nepriaznivého počasia v jedálni školy.

          • 30.6. 2023 Zmudri do škôl

          • Žiakov III.C triedy Ing. Gajdulová zapojila do rozvojového programu Zmúdri do škôl.

            Cieľom bolo obohatenie výučby predmetu ekonomika o inovatívne a interaktívne prvky. Žiaci absolvovali modul - Finančná gramotnosť a ekonómia, ktorý priniesol do vyučovania novú dynamiku.

            Získali sme titul ZMUDRI ŠKOLA za absolvovanie programu Zmudri do škôl v šk. roku 2022/2023.

          • 27.6. 2023 Botanická záhrada - školský výlet

          • Na školský výlet do hlavného mesta Bratislavy sa vybrali žiaci I.A, II.A a II. B triedy v utorok 27.6.2023. Už od rána nám bolo veselo, keď nám sprievodkyňa vo vlaku oznámila, že náš vozeň, kde sme mali zakúpené miestenky, nezaradili. Situáciu bravúrne zvládol vlakvedúci, ktorý nás nechal usadených vo vagóne číslo 7 na miestach s číslami našich miesteniek. Prišla aj druhá skupina žiakov zo stavebnej priemyslovky s miestenkami, a tak ostatných cestujúcich operatívne umiestňoval do iných častí vlaku. Bolo nám veselo a tešili sme sa do botanickej záhrady. Výklad nášho sprievodcu - mladého muža nás uchvátil. Pomedzi odborné latinské názvy všetkých rastlín, ktoré nám ukazoval, pridával svojský humor a všelijaké zaujímavosti. Dychtivo sme ho počúvali, aby nám nič z jeho výkladu neuniklo. Skvosty si môžete pozrieť vo fotogalérii - nový album 27.6. 2023 Botanická záhrada - školský výlet.

          • 23.6.2023 Košice - školský výlet

          • 23.6.2023 sa žiaci I. B. a III. A spolu s triednymi učiteľkami Ľubkou Krištofikovou, Mariannkou Janíčkovou a s pani majsterkou Zuzkou Martinákovou vybrali na koncoročný výlet do Košíc

            S meškaním našich vlakov sme počítali a tak pol hodinové meškanie nášho vlaku do Košíc nemohlo ohroziť návštevu nádhernej botanickej záhrady - botanická záhrada je vedecko-pedagogickým pracoviskom Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Rozlohou 30 hektárov, skleníkmi na ploche 3500 m2 a zbierkovým fondom vyše 4000 druhov, poddruhov a kultivarov rastlín je najväčšou botanickou záhradou na Slovensku. Rastlinné spoločenstvá v areáli botanickej záhrady dopĺňajú vzácne a ohrozené druhy živočíchov, ktoré tu našli svoj domov. Nachádza sa tu najväčšia zbierka kaktusov a cykasov na Slovensku. Veľmi vzácne exempláre rôznych tropických a subtropických rastlín, napríklad unikátne orchidey, ako aj „živé skameneliny“, napríklad wolémia, ginko či sekvojovec.

            Po botanickej záhrade sme sa s MHD presunuli do centra mesta, kde na nás už čakal výstup na Severnú vežu Dómu sv. Alžbety – Žigmundovu vežu. Veža je vysoká 60 m a museli sme zdolať 165 schodov, aby sa nám mohol naskytnúť nádherný výhľad na historické centrum Košíc a jeho okolia. Táto veža je pýcha najvýchodnejšej katolíckej katedrály v Európe. Jej výstavbu celkovo dokončili v roku 1462. Je postavená na štvorcovom pôdoryse v gotickom štýle s troma podlažiami. Po ceste nahor je možné vidieť viacero miestností. V jednej z nich slúžili strážca mesta a liturgický zvonár. Jeden zvonil na poplach pri nebezpečenstve a druhý zvonil, aby zvolal veriacich na omšu dómu. Nový zvon sa nachádza v Severnej veži od roku 1926. Predošlé zvony boli roztavené kvôli vojenským účelom v prvej svetovej vojne.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 23.6.2023 Košice - školský výlet.